meh.. kita cuba resepi mee rebus Penang, kalau ikut resepi asal mee ni makan dengan cucur udang tapi takper lah kalau rasa nak makan dengan cucur udang resepi dia macam biasa ler ni cuma resepi buat mee saja ni pun aku cedok dari buku masakan isteri hehehe..
MEE REBUS PENANG
Bahan-bahannya:
mee kuning, dicelur
daging (optional)
udang
Bahan kuahnya:
air rebusan kepala udang
cili kering - direndam dan dimesin halus
bawang merah- dimesin halus
ubi keledek merah- dibuang kulit, direbus dan dimesin
garam secukup rasa
3 sudu besar sos tomato
air asam jawa (ikut masam)
kiub manggi ayam
Bahan cucur udang:
100 gm. tepung gandum
1/2 sudu teh bicarbonate
udang kering yang telah dimesin
Garam & minyak secukup rasa
Cara -caranya;
Gaul semua bahan. Goreng di dalam minyak yang panas. Angkat dan toskan. Potong bentuk dadu besar.
Bahan hiasan untu mee rebus:
telur rebus (dipotong 2)
ubi kentang (direbus dan dipotong dadu besar)
tauhu (digoreng dan dipotong dadu besar )
sotong kering (direndam, direbus dan dihiris)
lada merah ( dihiris halus)
daun bawang -(dipotong halus)
daun salad (dihiris)
limau kasturi (di belah dua )
taugeh (di celur sekejap)
Sedikit kacang tumbuk
bawang goreng
Cara- caranya;
Tumis bawang dan cili kering sehingga naik bau, masukkan air rebusan udang ,hirisan daging, ubi keledek, sos tomato , air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga agak pekat. Siapkan semua bahan hiasan dan cucur tadi. Setelah kuah siap makan bersama mee dan cucur. Sedap!!!
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.